Dincolo de uleiul de floarea soarelui si cel de masline cu care ne-am obisnuit, exista o varietate de alte uleiuri aromate, care schimba radical orice mancare. Marii sefi bucatari francezi folosesc, pentru a da un gust cu totul special mancarurilor, uleiuri rare, 100% naturale, obtinute prin presare la rece. Uleiurile de arahide, alune, susan, a...
Dincolo de uleiul de floarea soarelui si cel de masline cu care ne-am obisnuit, exista o varietate de alte uleiuri aromate, care schimba radical orice mancare. Marii sefi bucatari francezi folosesc, pentru a da un gust cu totul special mancarurilor, uleiuri rare, 100% naturale, obtinute prin presare la rece. Uleiurile de arahide, alune, susan, argan, rapita, samburi de struguri, fistic, etc, sunt apreciate si din punct de vedere dietetic, avand un rol foarte important asupra sanatatii. Acestea sunt combinate cu oteturi balsamice / creme de otet balsamic / oteturi aromatizate pentru a da gusturi unice si inedite alimentelor.
Subcategorii
Inca din batrani, otetul a fost folosit in curele de slabire si pentru a reduce febra. Insa beneficiile acestui ingredient nu se opresc aici: el intareste si hraneste radacina firului de par si curata metalul. Fie ca este vorba despre otetul de mere sau de cel balsamic (cu adaos de plante aromatice precum busuioc, ienupar, anghinare sau angelica), efectele sunt benefice pentru sanatate si poate fi utilizat ca erbicid sau ca produs de igienizat si curatat chiuveta.
Uleiurile presate la rece sunt uleiuri nerafinate chimic si sunt obtinute prin presarea mecanica a semintelor. Ele au un rol important in alimentatie, mai ales in cadrul unei diete echilibrate si sanatoase. Este bine cunoscut faptul ca uleiurile presate la rece sunt bogate in acizi grasi polinesaturati, in vitamine, minerale si antioxidanti, ele avand o actiune complexa si foarte benefica asupra organismului. Preferand consumul de uleiuri presate la rece in locul celor rafinate si al grasimilor de origine animala, se poate preveni imbatranirea precoce, se obtine scaderea colesterolului ai a hipertensiunii arteriale, a riscului de accident vascular, se poate preveni aparitia depresiilor, a insomniei, a alergiilor, a constipatiei, a litiazei renale sau biliare. De asemenea, daca sunt consumate in mod echilibrat, uleiurile presate la rece au un efect benefic asupra ficatului, a pielii si sunt foarte utile pentru mentinerea echilibrului hormonal. Aceste efecte benefice nu pot aprea in cazul uleiurilor rafinate, deoarece in acest caz, extractia din seminte se face la temperaturi ridicate, ceea ce are ca efect inactivarea multora dintre componentele benefice ale uleiului, iar pe de alta parte se folosesc multe substante chimice pentru rafinarea si stabilizarea uleiului care au o serie de efecte nocive asupra organismului.
Denumit si “hrana Zeilor”, untul de cacao se poate folosi si in bucatarie, fiind deosebit de apreciat in bucataria raw. Are o puternica aroma de ciocolata, asadar puteti adauga unt de cacao in orice reteta unde doriti sa predomine gustul intens de ciocolata