In jurul pastelor fainoase s-au creat mai multe mituri. Unele sustin ca e bine sa le introducem in dieta, pentru ca sunt benefice sanatatii, altele sustin excluderea lor, pe motiv ca sunt sursa de carbohidrati. O dieta sanatoasa trebuie insa sa contina si carbohidrati, pentru ca acestia ne furnizeaza energie, iar pastele fainoase, daca sunt ales...
In jurul pastelor fainoase s-au creat mai multe mituri. Unele sustin ca e bine sa le introducem in dieta, pentru ca sunt benefice sanatatii, altele sustin excluderea lor, pe motiv ca sunt sursa de carbohidrati. O dieta sanatoasa trebuie insa sa contina si carbohidrati, pentru ca acestia ne furnizeaza energie, iar pastele fainoase, daca sunt alese si preparate corect te pot ajuta sa-ti mentii greutatea. In plus, sunt o importanta sursa de proteine vegetale, de vitamine (B, F) si fibre.
Subcategorii
Denumirea de farfalle vine din cuvantul italian farfalla, care inseamna fluture. Farfallele sunt un tip de paste cunoscute și utilizate de mai bine de 500 de ani. In general, farfallele sunt simple. Pastele din grau dur nu se lipesc, au un indice glicemic mai scazut, nu ingrasa la fel de mult si sunt hranitoare, continand o cantitate mare de proteine.
Fusilli s-au nascut in centrul Italiei de Nord si numele lor este inspirat de fusul in jurul caruia se invarteste lana. Sunt caracterizate in ceea ce priveste forma de trei aripioare rasucite care se imbina in mod armonios cu o tendinta de spiralare, ce captureaza orice tip de condiment.
Pennele sunt paste scurte, de forma tubulara, ce se comercializeaza ca paste uscate. Numele de penne provine de la latinescul penna care inseamna pana de scris. Exista doua tipuri de penne: penne lisce (netede la exterior) si penne rigate (cu striatii la exterior), cele din urma fiind cele care se gasesc, de regula, in magazine. Se gatesc al dente cu diverse tipuri de sos (pesto, etc). Datorita striatiilor exterioare si a formei lor tubulare, pastele penne sunt foarte potrivite pentru sosuri pentru ca le le retin. Forma lor este cea care le face potrivite si pentru salate, alaturi de farfalle si fusilli.
Paste bio in varianta mini, pentru copii, in forma de animale care traiesc in jungla, mini penne etc. O incantare pentru cei mici care vor manca cu placere paste sanatoase, din grau dur, pregatite dupa retetele preferate si isi vor imagina jocuri si povesti cu animalutele simpatice si nu numai
Pastele lungi sunt mai dificil de mancat, dar atat de simbolice, totusi, pentru paste asa cum le stim. Cele mai cunoscute sunt spaghetti (spaghete), considerate paste de lungime medie si servite de cele mai multe ori cu sosuri pe baza de rosii. Valabil pentru toate pastele italiene, exista variante mai mari, mai groase sau mai mici si subtiri ale aceluiasi tip de paste, denumiri obtinute prin adaugarea sufixelor ini si oni. De exemplu, spaghettini (spaghete mai subtiri) si spaghettoni (spaghete mai groase). Tot aici intra si pastele lungi dar tubulare (goale in mijloc, de tipul macaroanelor noastre). Pastele lungi se servesc imediat dupa ce au fost gatite. Daca aveti la masa mai multi oaspeti, recomandarea este sa serviti paste scurte, care sunt mai usor de manipulat.
Multi oameni adopta o dieta din care exclud glutenul sau il consuma in cantitati mici. Specialistii in nutritie sustin insa ca o asemenea masura nu este sanatoasa pentru corp. Glutenul este o proteina care se gaseste in multe cereale, inclusiv in grau, orz si ovaz. El se gaseste in majoritatea produselor de panificatie, in paste fainoase si in multe tipuri de alimente procesate. Glutenul le creeaza probleme serioase oamenilor care sufera de afectiunea denumita boala celiaca (enteropatie glutenica). Totusi, foarte putini oameni au aceasta afectiune, procentul fiind de 1%.