RX87

Produs nou

Amaranth Eco 500g Longevita

Lei 26.5

-5%

Lei 25.2

Pret Redus!

Amaranth Eco 500g Longevita

Semințele de Amarant BIO sunt un superaliment, o pseudo-cereală bogată în nutrienți. Conțin 14% proteine complete, inclusiv lizină, aminoacid care susține dezvoltarea și repararea țesuturilor din organism. Sunt bogate în fibre, calciu, magneziu, fosfor și conțin de 2 ori mai mult fier decât grâul. Amaranth-ul reduce inflamațiile și nivelul colesterolului, fortifică oasele, previne anemia. Combate stresul oxidativ prin intermediul antioxidanților. Este util în curele de slăbire ori detoxifiere, amaranth-ul aducând beneficii în menținerea greutății optime. Poate fi gătit precum cerealele, adăugat în mâncăruri, salate, chifteluțe sau budinci cu lapte, măcinat în făină, expandat precum popcorn-ul sau germinat.

Ce este amarantul sau mâncarea zeilor

Amarantul este o pseudocereală ce poate fi întâlnită în peste 60 de specii diferite. Este o plantă erbacee stufoasă, cultivată de mii de ani mai ales pentru semințele bogate în proteine și nutrienți.

Alături de quinoa, frunzele și semințele de amaranth erau nelipsite din alimentația aztecă și incașă. În Grecia Antică, amarantul era considerat o plantă cu puteri vindecătoare și un simbol al nemuririi, fiind folosit pentru a decora mormintele și picturile zeilor. Însăși denumirea sa, care provine din grecescul „amárantos”, semnifică „floare nemuritoare”, făcând referire la florile sale care nu se veștejesc și nu își pierd culoarea vie.

Amaranth-ul crește până la o înălțime de 1-2 metri, având frunzele mari, aranjate alternativ, tulpini cel mai adesea roșiatice, iar florile sale mici cresc în inflorescențe purpurii, verzi sau de culoarea bronzului, în funcție de varietate. Acestea produc mii de semințe micuțe, mai ales de culoare gălbuie ori neagră, fiind recoltate la începutul toamnei.

Amaranth-ul este un ingredient de bază în bucătăria din Mexic, Peru și în alte țări din America de Sud sau Africa.

Valori nutriționale

 Amaranth-ul este considerat pe drept cuvânt un super-aliment, fiind bogat în fibre și proteine complete, conținând toți cei 9 aminoacizi esențiali, printre care și lizină, aminoacid rar întâlnit în cazul cerealelor.

Are o valoare proteică mai mare decât orezul, ovăzul și secara, conține de 2 ori mai mult fier decât grâul și mai mult calciu decât unele cereale.

 100g de Amaranth Ecologic prezintă următoarele valori medii nutriționale:

  • Valoare energetică: 371 kcal/ 1552 kJ
  • Grăsimi: 7,02g (din care acizi grași saturați: 1,45g)
  • Glucide: 65,25g (din care zaharuri: 1,69g)
  • Fibre: 6,7g
  • Proteine: 13,56g
  • Sare: 0,01g

 Potrivit FoodData Central, într-o cană (aprox. 246g) de amarant gătit, regăsim cantități semnificative de minerale și vitamine:

  • 2,1 mg mangan (105% din DZR)
  • 160 mg magneziu (40% din DZR)
  • 364 mg fosfor (36% din DZR)
  • 5,2 mg fier (29% din DZR)
  • 13,5 mcg seleniu (19% din DZR)
  • 0,4 mg cupru (18% din DZR)
  • 2,1 mg zinc (14% din DZR)
  • 116 mg calciu (12% din DZR)
  • 332 mg potasiu (9% din DZR)
  • 0,3 mg vitamina B6 (14% din DZR)
  • 54,1 mcg folat/B9 (14% din DZR)

 Amaranth-ul este și o sursă bună de antioxidanți. Conține acid galic, acid p-hidroxibenzoic și acid vanilic, acizi fenolici care pot proteja organismul împotriva bolilor de inimă și a cancerului.

 Beneficii și proprietăți

Amarantul este bogat în proteine și fibre, mangan, magneziu, fosfor și fier. Are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, fiind eficient în combaterea stresului oxidativ. Susține buna funcționare a digestiei prin intermediul fibrelor. Dezvoltă musculatura, conferind forță și vitalitate. Reduce riscul apariției fracturilor datorită conținutului ridicat de calciu.

Descoperă în continuare mai multe despre amaranth și beneficiile sale:

  • sursă bogată de proteine – o cană de amarant gătit asigură 9g de proteine și toți aminoacizii esențiali, incluzând lizina, un aminoacid care susține dezvoltarea și repararea țesuturilor din organism, precum și producția de colagen și elastină. Proteinele din amarant au o calitate superioară și sunt ușor absorbite de organism. Sunt esențiale pentru dezvoltarea masei musculare, susțin funcțiile neurologice și digestia, echilibrează hormonii pe cale naturală, previn îngrășarea.
  • conținut ridicat de antioxidanți – amarantul este o sursă bună de antioxidanți, în special de acizi fenolici. Antioxidanții contracarează acțiunea nocivă a radicalilor liberi, prevenind deteriorea celulară, apariția afecțiunilor cronice și îmbătrânirea prematură. Amarantul conține acid galic și vanilic, care pot proteja organismul de bolile de inimă sau cancer.
  • sursă de minerale esențiale pentru sănătate – amarantul este bogat în minerale precum manganul, magneziul, fosforul sau fierul. O singură porție de amarant oferă tot necesarul zilnic de mangan, mineral important pentru buna funcționare a creierului, care protejează împotriva tulburărilor și afecțiunilor neurologice. Magneziul este un nutrient esențial, implicat în mai mult de 300 de reacții din organism, inclusiv în sinteza ADN-ului și contracția musculară. Fosforul este esențial pentru densitatea osoasă, iar fierul este necesar producerii de hemoglobină.
  • poate diminua inflamațiile – inflamațiile sunt un răspuns imunitar normal, menit să protejeze organismul de răni și infecții. Inflamațiile cronice însă pot duce la apariția unor afecțiuni cronice precum cancerul, diabetul sau bolile autoimune. Potrivit unor studii științifice, amarantul are acțiune antiinflamatoare, reducând nivelul unor markeri ai inflamațiilor din organism. Totodată, poate inhiba producerea imunoglobulinei E, un anticorp implicat în inflamația alergică. Amarantul poate fi benefic în caz de artrită, osteoartrită, fibromialgie, gută, sindromul intestinului iritabil etc.
  • protejează sănătatea oaselor – calciul, magneziul și fosforul din compoziția amarantului sunt esențiale pentru întărirea sistemului osos fragil și pentru repararea oaselor deteriorate. O dietă săracă în calciu poate predispune către fracturi și riscul apariției osteoporozei.
  • scade nivelul colesterolului – un studiu realizat asupra unor animale a arătat că amarantul poate reduce nivelul colesterolului „rău” (LDL) cu 21-50%, menținând colesterolul „bun” (HDL) la nivel ridicat. Fibrele din compoziția amarantului aderă la colesterol în interiorul sistemului digestiv, ajutând la eliminarea lui din organism. Aceasta se produce și datorită capacității amarantului de a stimula mișcările peristaltice, eliminând colesterolul împreună cu materiile fecale.
  • susține sistemul digestiv – prin conținutul ridicat de fibre, amarantul stimulează sistemul digestiv să elimine reziduurile. Datorită structurii lor, fibrele nu sunt absorbite de enzimele digestive și ajută la eliminarea din intestin a toxinelor, grăsimilor și particulelor de colesterol. Conform unei cercetări desfășurate la Purdue University, din totalul fibrelor pe care le conține amarantul, 78% sunt insolubile, iar 22% - solubile (în procent mai mare decât grâul și porumbul).
  • nu conține gluten în mod natural – spre deosebire de grâu, secară și orz, amarantul nu conține în mod natural gluten, fiind o opțiune bună în cazul bolii celiace sau intoleranței la gluten. Pentru persoanele care suferă de boala celiacă, consumul alimentelor ce conțin gluten determină sistemul imunitar să formeze anticorpi, ca răspuns la gluten, cauzând inflamații la nivelul sistemului digestiv. Sensibilitatea la gluten poate declanșa apariția unor simptome precum diaree, balonare, iritații ale pielii sau oboseală. Amarantul, dar și quinoa, hrișca, orezul sau meiul pot înlocui cu succes cerealele care conțin gluten.
  • te ajută să slăbești – amarantul este bogat în proteine și fibre care conferă sațietate, reducând apetitul și aportul caloric pe durata zilei. Spre deosebire de carbohidrații rafinați, proteinele solicită organismul să depună un efort mai mare și să ardă mai multe calorii, pentru a le digera. Totodată, lizina din compoziția amarantului are un rol esențial în producerea carnitinei, un nutrient responsabil pentru convertirea acizilor grași în energie și pentru reducerea colesterolului. Astfel, amarantul te poate ajuta să slăbești, dar fără a pierde deloc masa musculară, astfel că nu te vei simți deloc slăbit(ă).

Amarantul este hrănitor, ușor de preparat și de folosit într-o mulțime de moduri: atât în combinații dulci, cât și sărate.

  1. Îl poți găti precum cerealele. Înainte de aceasta, îți recomandăm să speli amarantul, pentru a elimina învelișul de saponine cu gust amărui, de la suprafața semințelor. Apoi, îl poți pune la fiert într-o oală cu apă clocotită, în proporție de 1:2 sau 1:3, în funcție de textura pe care ți-o dorești (mai pufoasă sau mai lipicioasă).

Amaranth-ul fiert poate fi:

  • combinat cu fructe, nuci și iaurt, pentru un mic dejun delicios;
  • servit drept garnitură pentru legume coapte: ca atare sau amestecat cu orez ori alte cereale integrale;
  • folosit ca înlocuitor pentru paste sau couscous;
  • pregătit sub forma unor salate reci (de ex: în adaptarea vegană a salatei de icre);
  • adăugat în tocănițe, supe sau mâncăruri înăbușite, ca ingredient cu potențial natural de îngroșare;
  • preparat sub forma unor budinci dulci (porridge) ori inclus în smoothie-uri, pentru un plus de fibre și proteine.
  1. Îl poți expanda precum popcorn-ul și savura ca pe o gustare sărată.
  2. Poate fi măcinat și transformat în făină. Făina de amarant poate fi combinată cu alte tipuri de făină și adăugată în compoziția unor pâinici, produse de patiserie sau deserturi cu coacere în cuptor.
  3. Îl poți germina. Pentru aceasta, amaranth-ul poate fi lăsat în apă la germinat, timp de 1-3 zile. Germinarea semințelor te ajută să le digeri mai ușor și mărește absorbția nutrienților și a enzimelor. Totodată, descompune anti-nutrienții din compoziție (ex: acidul fitic).

Ingrediente: seminte de amarant bio

Brand: Longevita BIO Solaris Plant

Cod: RX87

Reviews

Write a review

Amaranth Eco 500g Longevita

Amaranth Eco 500g Longevita

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

29 other products in the same category: